Хомеопатични лекарстваНад 10 000 различни вида хомеопатични лекарства са създадени днес. Повечето от тях имат растителен, животински или минерален произход. Използват се и нозоди (продукти от взаимодействието на човешкия организъм с различни болестотворни агенти)

 

Малка част от хомеопатичните лекарства се получават от различни химични реакции.
Приготвянето на хомеопатични лекарства става в специални хомеопатични аптеки или от фармацевтични компании специализирани в производството им.
Обикновено изходното вещество, от което се приготвя лекарството се стрива с млечна захар в определено съотношение или се приготвя така наречената майчина тинктура. След това се разрежда многократно с дестилирана вода и алкохол, като преди всяко следващо разреждане разтворът се разтръсква с ръка или машина определен брой пъти. Това редуващо се разтръскване и разреждане хомеопатите наричат “потенциране” и “динамизация”. Бащата на съвременната хомеопатия д-р Ханеман установява, че една субстанция раздрусана и разредена 1:100 000 все още действа и лекува болести бързо, трайно и без странични ефекти.
Разреждането е такова, че в течността остават молекулни количества от оригиналното лекарство. И все пак действителните клинични резултати сочат без съмнение, че остава влияние достатъчно мощно да излекува дори дълбоко хронични болести.

Използването на хомеопатични средства с цел лечение на различни здравословни проблеми и състояния набира все по-голяма популярност.

Въпреки положителните си свойства и способността да щадят организма за разлика от конвенционалната медицина, приемът на хомеопатични средства също трябва да е внимателно преценен.

Някои правила за употребата на хомеопатичните лекарства:

1. Задължително се консултирайте със специалист лекар-хомеопат и никога не експериментирайте дори с хомеопатичните средства и начина на лечение, което сте чули от приятел или прочели в Интернет.

2. Повечето хомеопатични лекарства се взимат 15-30 минути преди или след ядене или прием на вода. Ако изберете приема след консумация на хранителни продукти, се уверете, че устната кухина е напълно чиста преди да вземете хомеопатичното средство.

3. При хомеопатичното лечение не се препоръчва консумацията на кафе и използването на продукти с мента, ментол и евкалипт, тъй като те действат като антидот за хомеопатичните препарати.

4. Препоръчително е да се избягва директния допир на препаратите с ръце поради бързото им свойство да се разтварят и окисляват. Използвайте капкомер или поставяйте хомеопатичното средство от опаковката директно в устата.

5. Съхранявайте опаковките на хладно, сухо и сенчесто място, изолирани от силни миризми, готварски печки, както и далече от мобилни телефони, компютри и друга техника.

Хомеопатичните лекарства са от минерален, растителен и животински произход и т.нар. нозоди. Тс са напълно безвредни. Производството им щади природни ресурси, консумира съвсем малко енергия и е екологично чисто. Приемат се в малки дози и внасят в организма специфичнa информация (енергия), като стимулират защитните му сили, а в някои случаи премахват наследени от родителите болестни модели.
Хомеопатичните лекарства се приемат през устата или еднократно, или по схема. Поне половин час преди и след приемането им не се яде и не се пие нищо. Могат да се прилагат и външно като тинктури, кремове и лосиони.
Според Закона за лекарствените cpeдства и аптеките в хуманната медицина, публикуван в "Държавен вестник" брой 36 от 18 април 1995 г., хомеопатичните препарати са пълноценни лекарствени средства.

Указател:   НачалоКласическа хомеопатияХомеопатични лекарства