Използването на хомеопатични средства с цел лечение на различни здравословни проблеми и състояния набира все по-голяма популярност.

Въпреки положителните си свойства и способността да щадят организма за разлика от конвенционалната медицина, приемът на хомеопатични средства също трябва да е внимателно преценен.

Някои правила за употребата на хомеопатичните лекарства:

  • Задължително се консултирайте със специалист лекар-хомеопат и никога не експериментирайте дори с хомеопатичните средства и начина на лечение, което сте чули от приятел или прочели в Интернет.
  • Повечето хомеопатични лекарства се взимат 15-30 минути преди или след ядене или прием на вода. Ако изберете приема след консумация на хранителни продукти, се уверете, че устната кухина е напълно чиста преди да вземете хомеопатичното средство.
  • При хомеопатичното лечение не се препоръчва консумацията на кафе и използването на продукти с мента, ментол и евкалипт, тъй като те действат като антидот за хомеопатичните препарати.
  • Препоръчително е да се избягва директния допир на препаратите с ръце поради бързото им свойство да се разтварят и окисляват. Използвайте капкомер или поставяйте хомеопатичното средство от опаковката директно в устата.
  • Съхранявайте опаковките на хладно, сухо и сенчесто място, изолирани от силни миризми, готварски печки, както и далече от мобилни телефони, компютри и друга техника.