Миазми и Нива на здраве

от проф. Витулкас
Събитие “Индия и Витулкас 2”, Бангалор, януари 2019

Уважаеми участници,
Сигурен съм, че всички знаете за различни методи в хомеопатията, но Ханеман е преподавал само един и очевидно е знаел по-добре от всеки друг как да я прилага правилно. Проблемът е, че неговият метод е труден, защото трябва да опитваш да откриеш всеки път и за всеки пациент единственото правилно лекарство, което ще доведе до истинско излекуване.

Тази задача често е много трудна и понякога дори непосилна дори за опитен хомеопат! Трудностите карат много хомеопати да предлагат различни методи, които излизат от класическите постановки, на които ни учи Ханеман в Органона.

Съчувствам им, защото в критичния момент, когато лекарят има пред себе си труден случай, който се нуждае от спешна намеса с правилното лекарство, той се чувства слаб и изпълнен със съмнение какво да направи, особено ако не е добре подготвен да се справи с такъв случай.

Следователно, основният проблем, с който се сблъсква съвременният хомеопат е точно този: Ниво на обучение.

Младият хомеопат, който иска да започне да работи професионално трябва много сериозно да реши от какъв тип обучение има нужда. Но преди да реши, трябва да е наясно дали различните възможности си заслужават.

Решението му трябва да се основава на следните неща:

1. Хомеопатията не е терапия на химичните лекарства, а система, при която се използват потенцирани лекарства в динамизирано състояние без материална субстанция. Следователно, предписване по патология изобщо не е хомеопатия и резултатите също не могат да са толкова впечатляващи колкото би постигнала истинската хомеопатия.

2. Действието на потенцираното лекарство е на динамично ниво. Хомеопатичното лекарство чрез процеса на постоянни разреждания и сукусии става биологично активно и стига до ниво на силово поле със специфична вибрация. Щом веднъж такова биологично активно лекарство докосне жизнената сила (електромагнитното поле на организма) и ако лекарството е правилно, веднага настъпва реакция в организма и нарушението изчезва. Резултатът е много впечатляващ и всеки хомеопат, който предписва по тези принципи, може да потвърди.

3. Следователно, да откриеш лекарството, което съвпада (Симилимум) е скучно еднообразно занимание и изисква много добро обучение.

Предписването по патология и предписването на няколко лекарства едновременно води до объркване не само на случая, но и на умовете на тези, които не разбират добре принципите на класическата Ханеманова хомеопатия.

Всъщност, почти всеки студент иска неговите преподаватели да му кажат каква комбинация от лекарства да даде при различни заболявания. Този начин на мислене е довел до развитие на схеми от лекарства при различни заболявания.

Въпросът е: такива комбинации от дадени накуп лекарства безполезни ли са или са вредни? Отговорът е: Не. Трябва да има някакъв ефект. Иначе докторите, които практикуват полифармация, нямаше да имат клиенти.

По този начин много пациенти могат да бъдат облекчени до определена степен, особено тук в Индия, където е важна бройката.

Но както казах и преди, има ли друг по-добър начин, който може да бъде по-ефективен?
Отговорът е “Да”, но за да се овладее този начин, трябва много учене, много допълнителни усилия.
Има група от преподаватели, които се осланят на Теорията на миазмите, преподавана от Ханеман в неговата “Теория на хроничните болести” .

Това е друг важен принцип, който е разгадан от гения на този велик Учител.

В началото на моята практика се опитвах да прилагам теорията на хроничните болести. Изглеждаше обещаващо, но открих, че е трудно да направя предписание по силата на изявения миазъм. Например в случаи на чиста инфекция на гонорея или сифилис, нито Медоринум, нито Сифилинум, които бяха предписани, дадоха очаквания резултат.

Идеята е велика, но ако се опитате да я приложите според описанието в Ханемановата “Хронични болести”, лекарството не действа.

Тогава открих, че вероятно тези миазматични лекарства са полезни по-късно в лечението след други по-рано приложени лекарства!

Всъщност, известни хомеопати твърдят, че предписват всички миазматични лекарства заедно за “изчистване” на миазмите. Какъв е резултатът? Объркване на имунната система. Виждал съм такива пациенти с хронично заболяване, въпреки че са взимали месеци наред такива лекарства във висока потенция.

Теорията за миазмите е правилна, но ако някой се опита да се придържа сляпо към нея, няма да постигне очакваните резултати.

Какъв беше проблемът? Проблемът беше, че най-горният слой изискваше друго лекарство, не миазматичното.

Тогава осъзнах, доста рано в моята практика, че при лекуването на хроничните болести, при всеки случай трябва да търся показаното най-горно лекарство, независимо от миазматичното състояние.

Тогава открих, че всеки труден хроничен случай изисква поредица от лекарства, които трябва да се предпишат едно след друго в прецизен ред в хода на времето според картината от симптоми, която се развива. Тези открития бяха причината да разработя Теорията на “Нива на здраве”, основана на гениалната идея на Ханеман за миазмите. Ако тази идея се използва неправилно, обаче, резултатите са разочароващи.

Какво точно се е случило, че класификацията на хроничните болести се е променила толкова драстично и е усложнила от времето на Ханеман?

Очевидно причината за това са различните вмешателства върху имунната система на човешкия организъм през последните петдесет години. Резултатът е компрометирана имунна система, която се нуждае от много внимателно проведено хомеопатично лечение за да се съхрани. Това също така означава, че хроничните болести не се зараждат просто от трите миазма на Ханеман. (Сикоза, Сифилис и Псора). Освен от ваксините и антибиотиците съвременните хора са дълбоко увредени от хиляди вмешателства, които създават блокаж в нормалното функциониране на човешкия организъм.

Днешното така наречено хомеопатично движение със залитанията по полифармацията, погрешното прилагане на теорията за миазмите и други неправилни и безумни идеи застрашават истинската Хомеопатия, която е класическата Ханеманова хомеопатия и я излагат на критики от скептиците.

Мисля, че е време всички амбициозни студенти по хомеопатия да се насочат към изучаване в дълбочина на този отличен научен метод на лечение.

Студенти, които разбират тези факти ще имат много по-добри резултати в практиката.

Алонисос, Гърция, 12 януари 2019