Д-р Даниел Русев: Хомеопатията не вреди така както фармацевтичните лекарства,пък камо ли да причинява смърт!

Категория: Мнения

04 Август 2015 08:30

Д-р Даниел Русев е лекар, който от дълги години се занимава с хомеопатия. Завършил е Медицинския университет в София със специалност хуманна медицина. Още по време на следването си се е интересувал от алтернативни методи на лечение. Най-близо до разбиранията му се оказала хомеопатията. Специализирал е „Детски болести“ в университета. Няколко години се е обучавал в България към Центъра за обучение на лекари хомеопати, а след това е минал обучение при световноизвестния хомеопат Витулкас в Гърция. В момента д-р Русев е директор на Медицински център за холистично лечение „Ханеман“.

Д-р Русев, преди 2 дни млада жена почина внезапно, понеже се е лекувала с хомеопатия, обществото скочи срещу този вид лечение и го посочи като причина за смъртта. Впоследствие се оказа, че тя е имала тумор. Какво е вашето мнение за този случай?

Да обвиняваме хомеопатията в случая, е много глупаво. Жената е знаела за тумора и вероятно се е лекувала с друго нещо. Не мога да си представя да има тумор и да не се лекува с традиционна медицина. Лекарите не биха го позволили. В случаи като този хомеопатията е придружаващо лекарство към традиционно такова. Тя е абсолютно безопасна и няма как да причини такива крайности. Не може така да обвиняваме, без да знаем!

Тоест лекуващият лекар на жената вероятно е допуснал грешка?

Напълно възможно. Може лекарят да не е преценил добре състоянието. Не ми се вярва някой медик да реши да лекува рак само с хомеопатия, особено ако е в напреднал стадий. Най-малкото е незаконно. Понякога е нужно доста време, за да помогне алтернативната медицина. А при туморите всеки ден е важен.

При какви случаи хомеопатията не помага?

За да отговорим на този въпрос, трябва да сме наясно какво прави хомеопатията. Тя помага на организма да се справи с болестите. Едно лекарство може да се използва при различни симптоми именно заради това, че то помага на организма да се пребори с проблемите. Затова е трудно да се каже, че хомеопатията помага при това или не помага при онова. Всеки случай е индивидуален и трябва индивидуално решение. Пак казвам: този вид лечение лекува организма като цяло, независимо от неговото заболяване.

Значи хомеопатията може да подпомага традиционната медицина?

Може, да. Но трябва да се има предвид, че двете медицини са много различни. Традиционната потиска симптомите, а хомеопатията ги лекува. Така че до някаква степен те се допълват и балансират нещата. За да се прибегне до традиционните хапове, обаче състоянието на човека трябва да е много тежко. Ако не е, той може да се лекува само с хомеопатия.

По какъв начин действа хомеопатията?

Нашите лекарства са с растителен, животински и минерален произход. Когато се знаят симптомите, те могат да бъдат физически, емоционални и психически и се даде правилното лекарство, то действа на енергията на организма и по този начин организмът се преборва с проблемите. Следствие на това в тялото настъпва един баланс, който е много важен за доброто здраве. А не да се почне при най-маловажните симптоми да се пият химии и на 40 години човек да пие шепа опасни лекарства, които помагат на едно, а вредят на друго. Много хора пият антидепресанти, антиконвулсанти… всичко е анти. Само тази дума е достатъчна, за да си дадем сметка какво може да си причиним. Затова хомеопатията е предпочитана от много хора, защото помага организмът да се справи сам. Нашите тела са една много добра система, която има невероятната способност да се самолекува.

Много хора се самолекуват с хомеопатия, сами си назначават някакви хапчета.

Това е крайно неправилно и може да бъде опасно. Лечението става само от добър хомеопат, който на база на симптоми, психическо състояние, емоционална стабилност и други заболявания, предписва препарата, който е най-добър за конкретния човек. Защото двама човека с една и съща болест може да се нуждаят от различни лекарства. Тоест болестта може да е еднаква, но симптомите различни.

Вярно ли е, че децата най-успешно се лекуват с хомеопатия?
Не бих казал. Всеки човек се поддава на такова лечение. Но това, че и деца се лекуват успешно, доказва, че хомеопатията няма плацебо ефект, както някои хора твърдят. Едно такова твърдение е безумно – как би се получил плацебо ефект при едно дете, което не знае какво му даваш и защо! Така че и при малки, и при големи хомеопатията помага еднакво. В моята практика има излекувани множество хора от всякакви болести. Болести, за които доскоро се мислеше, че няма лечение, като алергии, астми, вече много успешно се лекуват с този метод. Лекуваме дори и ракови образувания, но тук много зависи от конкретния случай и колко е напреднал ракът.

Какви лекарства трябва да има във всеки дом за спешни случаи?

Бих дал примери за важни лекарства, които трябва да имате, но с условието, че е добре първо да се консултирате с лекар. Трябва да имате наличен „Апис“, който помага при ухапвания от насекоми, слънчеви алергии, отоци, подувания. За наранявания и травми трябва да ползвате „Арника“. Един от най-често използваните и прилагани препарати е „Беладона“, която може да се прилага за остри температурни състояния с влажна кожа, при които тялото излъчва топлина, пациентът е видимо зачервен. Другият препарат, който се използва често при сходни състояния, е „Аконит“. Той се препоръчва при сходни състояния, когато нямаме изпотяване и кожата е суха. Ето виждате как само един симптом може да промени едното лекарство в другото. Лекарство, което често се използва при зачервено гърло и начални симптоми на грип с леко температурно състояние от 37,3 градуса, е ферум фосфорикум. Препоръчвам, когато нямаме ясни симптоми, да се използват други природни средства, прием на повече течности и чайове, да речем, даване на витамини, за да се овладее състоянието.

Все още много българи са скептични по отношение на хомеопатията, а в същото време развити страни като Германия и Франция залагат на нея. Защо така се получава при нас?

Българите поначало сме си скептици. Освен това медиите често изопачават нещата, както в случая с младата жена от преди два дни. Неверни твърдения се натрапват на хората и те започват да се съмняват в хомеопатията. Другата причина е, че този вид лечение не се покрива от здравната ни система, което е много важно. В Германия например има частни и държавни здравни каси, като те поемат и хомеопатията като част от услугите им. Това тук трудно може да се случи най-малкото защото здравната ни каса е една. Аз искам да апелирам към хората да се доверяват повече на нетрадиционната медицина, но да търсят добър лекар, който наистина ще им помогне. Другият ми съвет е да не се отказват лесно, защото при някои хора са нужни месеци, за да има подобрение на състоянието.